Voor de bewuste hondenliefhebber die meer inzicht wil in het gedrag van de hond en meer inzicht wil ik zichzelf in relatie tot de hond.  - Systemisch coachen met de hond als spiegel - Gedragsbegeleiding voor de hond vanuit holistische visie - Coaching voor mens en hond  - Ook voor dog assisted coaches   Wijzer met Honden | Mijdrecht www.wijzermethonden.nl

Heb jij het gevoel dat het probleemgedrag bij je hond door jou komt?


Veel mensen hebben het idee dat het probleemgedrag dat de hond laat zien door hen komt. Je hond valt uit bij jou maar niet bij je partner. Jouw hond is de enige op de hondenschool die niet luistert. Of die daar niet meer bereikbaar is. Maar als je partner met hem naar les gaat lukt het wel. Of de oppas of uitlaatservice geeft aan dat zij de problemen die jij met je hond ervaart nooit hebben. Je kijkt al tegen ze op want de uitlaatservice heeft verstand van honden en de oppas heeft al 20 jaar herdershonden gehad.

En jou lukt het niet. Om je hond te bereiken. Om het uitvallen, de angst of het blaffen op te lossen.


Probleemgedrag bij honden

Het gaat over gedrag dat problemen geeft. Voor de hond zelf, voor de begeleider. Ik gebruik het woord omdat mensen het herkennen. Maar eigenlijk vind ik signaalgedrag een beter woord. Dat jouw hond probleemgedrag of dus signaalgedrag laat zien betekent dat namelijk dat hij een signaal afgeeft dat er iets niet helemaal lekker loopt in zijn leven. En dat ‘iets’ is vaak niet zo heel makkelijk in één zin te definiëren. Dat kan gaan over de balans tussen inspanning en ontspanning. Over niet geschikte voeding. Over te weinig slaap. Over balans tussen fysieke en mentale uitdaging. Of over jou. Over een verwachting waar jij (vaak onbewust) aan vasthoudt waar je hond niet aan kan voldoen. Of over iets wat je hond spiegelt van jou. En ook dan is het een signaal. Omdat er iets bij jou gezien mag worden. Het kunnen meerdere factoren bij elkaar zijn. Probleemgedrag is maar een laagje, daaronder gaan emoties schuil als angst, onzekerheid etc.

Probleem of boodschap?

Dus als jij van alles voelt bij het gedrag van je hond, als jouw hond anders op jou reageert dan bij anderen, als jouw hond iets in je raakt waardoor je diezelfde emoties ook hebt, ben jij dan het probleem? Of is je hond gewoon een hele fijne boodschapper die aangeeft dat er misschien iets in jouw leven bijgestuurd mag worden?

Wie ‘struggelt’ met juist die gedachtes, dat het allemaal aan jou ligt, mag vanuit zachtheid naar zichzelf kijken. Schuld is een vervelend iets. Een mooie boodschap, geuit door je hond is veel fijner om te krijgen dan een schuldgevoel toch? Een kans om zelf iets te onderzoeken of iets los te laten.

Loop jij hier nou tegenaan en wil je heel graag meer weten over wat jouw hond nou aangeeft met zijn gedrag? Dan heb ik iets leuks voor je.

Momenteel staat er geen online sessie gepland, heb je interesse in dit onderwerp, dan mag je altijd vrijblijvend contact opnemen via info@wijzermethonden.nl.
 

Dus heb jij twijfels of jij de oorzaak bent van het probleemgedrag dat je hond laat zien? Meld je dan aan voor deze online sessie via de onderstaande knop.