Wat geef jij door?

Als kind had ik een stiefbroer. Hij hield van vuurwerk. Van strijkers, die zwarte, die heftige...hoe harder hoe beter. Ook hadden wij thuis een hond. Ik weet niet meer of hij bang was voor vuurwerk, daar letten wij niet op. Wij stonden buiten, dagenlang, en staken vuurwerk af.


Ons niet bewust van wat zich aan dierenleed afspeelde in weilanden, stallen, huizen, struiken en in de lucht.


Nu ben ik moeder van twee zoons van 11. En ik heb mede door mijn werk mijn portie dierenleed door vuurwerk inmiddels helaas wel gezien. Mijn kinderen krijgen daar vanzelf wat van mee. Onze eigen hond Willem was bijvoorbeeld lang bang voor vuurwerk toen zijn draagkracht weg was na verlies van onze andere hond Bettie. Zij zagen het. En ze hebben nog nooit vuurwerk afgestoken. Alleen sterretjes, wat van die knalerwtjes. Echt dat kindervuurwerk. En daar bleef het bij.


Maar nu, in groep 8, komen in de klas de grote verhalen van vriendjes. Ze weten uiteraard dat er groter vuurwerk (binnen bereik) is, dat dat hard gaat.


Ik heb ze inmiddels uitgelegd over de honden, de katten, de vele vermissingen, de weerloze dieren in de stallen en in de wei. Over de vogels die opvliegen en de hele nacht blijven vliegen omdat terug naar je veilige boom onmogelijk is. Over dieren, alleen in stallen. Of in hun hok, binnen of buiten. Ze kunnen geen kant op. Ze kunnen alleen maar bang zijn voor die plotselinge vreselijke geluiden.


Mag je dit op de schouders van de kinderen leggen? Ja, vind ik wel. Als ik als kind bewuster was geweest van het dierenleed door vuurwerk had ik er nooit aan meegedaan. En naast de dieren zijn er ook heel wat mensen voor het leven getekend dankzij vuurwerk.


Nu ze nog een soort van onder mijn vleugels en ‘regie’ zijn maak ik uit wat er (niet) afgestoken wordt. Welke keuzes ze later gaan maken heb ik nu alvast hopelijk invloed op.


Want het ‘plezier’ wat men er aan beleefd weegt bij lange na niet op tegen het leed.


Als onze volgende generatie nou wat bewuster zou worden....dan kunnen we daarmee ook de volgende generatie dieren helpen...


Praat jij met (je) kind(eren) over de gevolgen van vuurwerk voor mens én dier?Marlene Vonk | www.wijzermethonden.nl

64 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven