top of page
Mikka Fotografie DSC_7803-.jpg

Soms kan je hond laten zien wat je niet ziet van jezelf

Gedrag en emoties onderzoeken
 

Het lijkt wel of je hond het voelt als jij onzeker bent of gespannen. Je hebt gehoord dat dat kan, en je wordt alleen daarvan al onzeker. Want juist als jij niet lekker in je vel zit dan lijken de uitdagingen, die je al met je hond hebt, uitvergroot. Wanneer jij prikkelbaar bent lijkt je hond ook eerder uit te vallen. Wanneer jij je onzeker voelt lijkt je hond ook wat minder zeker op straat. Je vraagt je af of jij zijn problemen nou uitvergroot ziet op die dagen of spiegelt je hond werkelijk iets van jou?
 

Hoe zou het voor je zijn als je weet of het gedrag dat je hond laat zien wel of niet iets te maken heeft met hoe jij je voelt. Dat je weet wat je kunt doen als je hond wél iets van jou spiegelt. En dat je weet wanneer gedrag echt alleen maar bij jouw hond hoort.
 

Na deze sessie heb je meer inzicht in waar het gedrag vandaan komt, óf het wel iets met jou te maken heeft. Dat wat de hond eventueel bij jou zichtbaar heeft gemaakt heb je onderzocht. Of het nu gaat om twijfel, onzekerheid, frustratie, ‘het graag goed willen doen’, of iets anders wat jij voelt in de omgang met je hond, dat wat je hierin nodig hebt kun je jezelf nu geven. En als zijn gedrag niets met jou te maken heeft, of in sommige opzichten niet, dan weet je dat ook.

Gezondheidsopstellingen

 

Wat ook een mogelijkheid is is om te onderzoeken wat de psychologische betekenis is achter een fysieke klacht. Wat vertelt de klacht over het systeem waar je onderdeel van uitmaakt? Wat mag er nu gezien worden? Bij de hond of bij jouzelf? 

De afgelopen 8 maanden heb ik mij ondergedompeld in de wereld van gezondheidsopstellingen. En we hebben ongelooflijk bijzondere dingen gezien en meegemaakt.

Met het boek van Christiane Beerlandt, De Sleutel tot Zelf-Bevrijding, onder de arm ben ik de afgelopen tijd nog meer dan anders op deze wijze gaan kijken naar fysiek en mentale klachten van mens en dier of de fysieke klachten die jij en je dier delen*. 
 

Een zin uit het boek:

“Het lichaam spreekt de taal van ons diepste zelf. Het ware inzicht in de psychologische oorzaak van ziekte of pijn, is de sleutel tot genezing en groei. Wat wij ‘ziekte’ noemen en pijn, zijn symptomen van innerlijke disharmonie, zijn tekenen van het feit dat er iets (of iemand voeg ik daar aan toe) niet wordt (in-)gezien, dat iets niet bewust geweten is omtrent het eigen welzijn.”

Een mooie toevoeging om op deze manier te kijken naar klachten en het sluit helemaal aan bij de opstellingen over gedrag en emoties die ik al regelmatig mag doen met mens en hond. 

Soms, bij wie het past, kan een opstelling onderdeel zijn van een traject voor mens en hond. Losse sessies kunnen in oktober ook. 

 

*Als kanttekening wil ik erbij aangeven dat je uiteraard altijd een arts moet raadplegen wanneer nodig bij fysieke klachten van jezelf of je dier. Ik stel geen diagnoses en dit vervangt geen bezoek aan de (dieren-)arts. 

Voor de bewuste hondenliefhebber die meer inzicht wil in het gedrag van de hond en meer inzicht wil ik zichzelf in relatie tot de hond.  - Systemisch coachen met de hond als spiegel - Gedragsbegeleiding voor de hond vanuit holistische visie - Coaching voor mens en hond  - Ook voor dog assisted coaches   Wijzer met Honden | Mijdrecht www.wijzermethonden.nl
Systemisch coachen met de hond als 'spiegel'

Wil je ontdekken wat er tussen jou en je hond is en wat je door middel van een opstelling met je hond kan leren over jezelf dan is een enkele sessie natuurlijk wel heel interessant.


We maken allemaal deel uit van meerdere systemen.

Zoals je gezin van herkomst maar bijvoorbeeld ook je werk en je sportclub. Jijzelf of huidige gezin samen met je hond.
 

In een opstelling (met de hond) kun je meer inzicht krijgen in welke verborgen patronen en dynamieken er binnen jullie systemen aanwezig zijn en je wordt je bewust van jouw verhouding met de anderen in dat systeem.

Door deze verborgen patronen zichtbaar te maken kun je bijvoorbeeld ontdekken waarom jij (of je hond) steeds bepaald gedrag herhaalt.
 

Ben jij er klaar voor om het gedrag van je hond op een andere laag te bekijken?

Deze sessies zijn normaal gesproken onderdeel van een traject maar in november en december is er de mogelijkheid om losse sessies te boeken. 

Een sessie duurt ongeveer 90 minuten en vindt plaats in het bos in 's Graveland of op een afgesloten veld in Mijdrecht. Bij slecht weer staan we binnen.

Jouw bijdrage is € 137,-.

Wat anderen zeggen

"Het was zeker een hele en persoonlijke maar fijne ervaring. Even terug naar de basis en naar je eigen 'gevoel' luisteren, iets wat we eigenlijk niet meer zoveel doen tegenwoordig.
Chester is nog niet van zijn onrust af maar hij plaste wel bijna dagelijks binnen.
Sinds een week doet hij dat niet meer! al 4 dagen achter elkaar is het droog in huis en wat een verademing voor ons 

Er is nog steeds werk aan de winkel maar je krijgt inzichten waar ik nooit eerder aan gedacht zou hebben en handvatten om mee verder te werken. ik heb het zeker als erg fijn ervaren en als een echte coaching om eens naar jezelf en je hond te kijken."

Denise met Chester

bottom of page