top of page

Help je hond door rustig te blijven als hij dat even niet kan

Bijgewerkt op: 31 jan. 2022

We lopen in het park en we komen daar een allerschattigst pupje tegen in de verte. Ik ken de man die er bij hoort. Hij heeft het nog regelmatig over zijn vorige hond. En dat die zo goed luisterde. Deze niet. Deze vindt alles interessant. Behalve zijn begeleider op dit moment.


Terwijl ik mijn inmiddels al vrij sterke Roos aanlijn om het puppykegelen te voorkomen zie ik dat het de meneer niet lukt om zijn pup bij zich te roepen. Pupje heeft Roos in het vizier en komt naar ons toe gehuppeld. Meneer loopt mee. “Oh nou loopt hij achter u aan, moment hoor, ik kom eraan”. Roos heeft het pupje inmiddels vakkundig omver geworsteld. Pup heeft er niets van, zodra ik Roos weer weglok komt hij als kleefkruid mee voor nog zo’n behandeling.


Ik had door kunnen lopen, maar dan ging ik de weg over en dat vond ik niet verantwoord met het pupje. Ik had boos kunnen worden (Laat je hond dan niet los!) maar deze heer is net zo innemend als zijn pupje. Dus ik bied aan of hij ook zo’n handje van die worst wil waarmee ik mijn pup al 3 keer van die van hem af kreeg.


“Ja, dat kan ik zeker proberen”, was het antwoord. En terwijl zijn pupje de geur van de worst oppikt, blij naar hem toe stuitert en de man hem kan aanlijnen stappen wij iets opzij. De pups komen tot rust. En we praten nog even na.


Mijmerend over dat ze best zouden kunnen spelen als ze wat groter en meer ervaren zijn. Maar dat we het nu maar voor gezien houden.


Met een glimlach om die twee lopen ik door. Aan de overkant van de weg strooi ik nog wat lekkers neer voor Roos zodat ze even kan zoeken en snuffelen, dat helpt haar ‘ont-stuiteren’.


Vriendelijkheid in zulke situaties, je komt het lang niet altijd tegen. Dit zijn vaak de momenten waarop je je boos, geïrriteerd, gefrustreerd kan voelen of andersom, dat je dit van de ander krijgt.


Maar met even ademhalen en wat vriendelijkheid kom je vaak zoveel verder. En het helpt de honden ook om sneller tot rust te komen.


Want wanneer het contact tussen de honden niet al te best verloopt dan helpt het in ieder geval om het contact tussen de begeleiders wèl goed te laten verlopen.


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page