top of page

Meer over mijn werkwijze

De coaching bestaat uit diverse onderdelen. 

Vragenlijst & intake

Voordat we samen een traject starten is het van belang dat jij weet wat je kunt verwachten en dat ik weet waar jij naar op zoek bent. Dit doen we door middel van een uitgebreide intake en een vragenlijst. Deze stuur je vooraf door. Dat geeft al veel informatie.

 

Systemisch coachen

We maken allemaal deel uit van meerdere systemen zoals je gezin van herkomst, je huidige gezin maar ook je werk en je (sport-)club). Jouw hond maakt ook deel uit van een systeem. Moeder, vader, broers, zussen enz. Zij zijn allemaal van invloed op hoe jouw hond zich ontwikkelt en wat hij eventueel met zich meedraagt. En ook samen met jou is de hond een team, een systeem. Met systemisch coachen (met de hond) kun je meer inzicht krijgen in welke verborgen patronen en dynamieken er tussen jou en de hond aanwezig zijn. Door deze verborgen patronen zichtbaar te maken kun je bijvoorbeeld ontdekken waarom jij of je hond steeds bepaald gedrag herhaalt en wat dat gedrag wil zeggen. Zo kijken we er op een andere wijze, op een andere laag naar. 

Preventie

Wat heeft een hond nodig om zich prettig te voelen? Wat heb jij nodig om dat aan hem te kunnen bieden? Preventie gaat over het creëren van die omstandigheden die maken dat jullie beiden of met het gezin prettig kunnen samenleven. Vanuit vertrouwen, contact, verbinding. In je eigen kunnen en in je hond.

Signaalgedrag begrijpen

Ik noem probleemgedrag liever signaalgedrag. De hond geeft met zijn gedrag een signaal dat er iets bijgestuurd mag worden in zijn leven. Of in dat van jou. Want hij kan met zijn gedrag ook iets spiegelen wat bij jou hoort. Daarnaast kan het zomaar zo zijn dat zijn gedrag een probleem vormt voor jou. Dat het iets in jou raakt. Moeten we dan de hond veranderen of mag er bij jou iets gezien worden? 

Theorie

In iedere sessie zit theorie verweven. Hierbij kun je denken aan zaken als hondentaal, omgaan met de omgeving (o.a. andere honden), bieden van veiligheid, het belang van voldoende slaap, optimaliseren van de omgeving, balans tussen inspanning en ontspanning.

Het geheel bekeken

Ik werk vanuit een holistische visie. Zo kijk ik niet alleen naar een specifiek probleem, maar naar de hond en zijn mens(en) in z’n totaliteit. Op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied. Eet- en leefwijze, emotionele gesteldheid, erfelijke invloeden, externe omgevingsfactoren. Dit alles is van invloed op hoe de hond zich voelt en gedraagt. 

Oefeningen

Het gaat in dit traject niet over gehoorzaamheid en kunstjes aanleren, maar over vaardigheden, welzijn, zelfvertrouwen en authenticiteit van jou en je hond. Contact vanuit verbinding. Uitnodigen in plaats van commanderen. Een prachtige manier van samen zijn waarbij je hond naar jou kan luisteren en waarbij jij luistert naar de (wensen en grenzen) van jouw hond.

Bos/ natuur

Niets werkt zo helend als de natuur. Daarom zoeken we de natuur tijdens een traject regelmatig op. Een uitgelezen plek om te oefenen en tot rust te komen.

 

Natuurlijke oplossingen

Ik werk regelmatig met etherische oliën, kruiden en binnenkort komen daar Bachbloesems bij. Deze zijn bijvoorbeeld in te zetten voor meer ontspanning of juist meer focus. Mochten we erop uitkomen dat dit jou of je hond kan ondersteunen dan begeleid ik je in hoe je het het beste kunt toepassen en hoe je kunt zien of je hond een iets juist wel of juist niet nodig heeft.    

Het kan ook over jou gaan

Eerlijk is eerlijk, je kan je hond pas echt goed helpen als jij daar de rust en energie voor hebt. Maar werkt het gedrag van je hond jou nou erg op je zenuwen, of word je er onzeker van, of raakt het je op een andere manier, dan kun je inzetten wat je wil voor de hond...jij hebt dan ook iets nodig. Soms is het dus nodig om jezelf wat beter te begrijpen voordat je de hond goed kunt begeleiden. Hier is ook aandacht voor. Denk bijvoorbeeld aan een opstelling voor jou, meditatie, visualisaties. 

Praktijk

Uiteraard zullen we, wanneer duidelijk is wat de hond en jij nodig hebben, in de praktijk oefenen wat er is besproken. We maken een plan waarin welzijn voor mens en hond is meegenomen. De vervolgafspraken zijn ervoor om bij te schaven waar dat nodig is en om de puntjes op de "i" te zetten. 

Doorverwijzen

Soms vermoed ik dat er bij de hond sprake is van pijn, jeuk of ander ongemak. Of dat er voedingsadvies nodig is. Ik heb in mijn netwerk diverse behandelaars; (holistisch) dierenartsen, natuurgeneeskundig therapeuten, dierhomeopaten, kPNI therapeuten en dierfysiotherapeuten. Het kan voorkomen dat ik je doorverwijs naar één van deze praktijken. 

Neem bij vragen of interesse gerust contact op via 06-42663952 of via de button hieronder.

bottom of page