top of page

Over mij

“Kan het zijn dat het eigenlijk over jou gaat?”
Het was voor het eerst dat ik hiernaar vroeg bij een klant, die bij mij terecht was gekomen omdat haar hond uit het niets overprikkeld leek tijdens een wandeling. Ze keek me vragend aan. Oh jee, wat heb ik nou gezegd, dacht ik nog. Maar dapper zette ik door. “Je zegt dat je dan naar huis gaat omdat je hond overprikkeld is en druk wordt maar kan het zijn dat jij dan zelf graag naar huis wil?” “Ja, zegt ze, zo had ik er nog nooit naar gekeken. Maar ja, ik geloof het wel.”


Ik liep op wolkjes na die les. Eindelijk had ik het lef gehad om er gewoon naar te vragen.
 

Dit moment vergeet ik nooit meer.

Tot die tijd had ik me in het werk in mijn gedragstherapiepraktijk voor honden vooral gefocust op de hond en het voelde steeds vaker te eenzijdig. Ik merkte dat, om de hond te helpen, de eigenaar vaak ook naar zijn of haar eigen belemmerende overtuigingen of oude patronen mocht kijken. Dat het gedrag van de hond bijvoorbeeld weergaf wat er bij de mens van binnen gebeurde. Of dat een taak onbewust bij de hond werd gelegd wat een persoon in het leven van de eigenaar tot dan toe had vervuld. Of dat dat juist gemist werd en de hond een leegte opvulde voor de eigenaar.


Hoe mijn werkwijze weer compleet voelde

Omdat ik dit idee, dat mens en hond samen iets nodig kunnen hebben, zo mooi vond heb ik me er steeds meer in verdiept. De opleiding coachen en spiegelen met honden vulde de missende stukjes aan. Want ik kon iets wel opmerken bij de eigenaar, vervolgens was het ook fijn om er dan ook iets mee te kunnen doen.

Na deze opleiding ging er een wereld voor mij open. Mijn werkwijze in de gedragsbegeleiding veranderde drastisch. Ik zag mens en hond echt samen. En ik kon veel beter helpen en veel meer oplossen dan voorheen. Toen pas voelde het voor mij compleet.

De klant met de hond die zo snel overprikkeld was? Die is nog regelmatig bij me geweest met haar hond. Zij leerde meer over haar eigen grenzen aangeven. En over wat de hond van haar nodig had. Ik vond het prachtig om te ervaren dat de rust tijdens de wandelingen terugkeerde.

Mikka Fotografie DSC_8065-.jpg

Wat je over mij moet weten

  • Ik hou van de natuur, van groen om me heen. En ik werk dan ook heel graag buiten. Ook als het regent. Of hard waait.

  • Ik combineer intuïtie en wetenschap en dit zorgt vaak voor doeltreffende maar anders-dan-anders oplossingen.

  • Ik hou ervan om eerlijke en rake vragen te stellen. Liever wat sneller de diepte in dan ergens twee sessies omheen draaien.
     

​Typisch Marlene

  • Ik heb iets met oude grote bomen. Ze staan voor mij symbool voor aarden, voor krachtig staan en toch meebewegen met alle invloeden van buitenaf. En hoewel ik geen boomknuffelaar ben moet ik dat soort bomen altijd even aanraken.

  • Wanneer ik iets boeiends tegenkom, kan ik daar zomaar drie boeken over lezen (en/) of een studie over volgen. Zo weet ik bijvoorbeeld echt heel veel over papegaaien, Reiki, Shinrin Yoku (bosbaden) en aromatherapie.

  • Ik ben niet zo’n tassen-, schoenen- of kledingverzamelaar ben, ik verzamel liever boeken, essentiële oliën, edelstenen en tuigen, lijnen en gadgets voor honden.

  • Ik vind familiegeschiedenis en het effect daarvan op de generaties daarna fascinerend. Naast het werken met honden en hun begeleiders zou ik best als archivaris willen werken bij het Nationaal archief bijvoorbeeld of achter de schermen bij het programma 'Verborgen verleden' of 'Spoorloos'. 

coachen met honden
Luisteren naar je eigenwijsheid
én naar die van je hond is de sleutel

Nog veel te vaak is men op zoek naar een manier om de hond beter te laten luisteren. Want dat lijkt de oplossing voor probleemgedrag. Ik denk dit liever om. Ik ben van mening dat luisteren naar je eigen-wijsheid in relatie tot je hond en het (er-)kennen van zijn eigen-wijsheid je dichter naar de oplossing zal brengen.

Denk je dat ik de coach ben die jou kan helpen om je hond en jezelf in relatie tot je hond beter te begrijpen? Vul dan mijn contactformulier in via onderstaande button. 

Binnen 48 uur heb je reactie. Ik kijk uit naar je bericht.

Contact
bottom of page