top of page
Zoeken

Ontspannen wandelen

Herken je dit?


- Zodra je een voet buiten de deur zet met je hond lijkt het wel of de marathon begonnen is. Je wordt zo ongeveer meegetrokken door je hond richting een onzichtbare finish.


- Je hond wil maar niet doorlopen. Voordurend ‘moet’ je hem mee vragen, besnuffelt hij ieder polletje en sta je meer stil dan dat jullie lopen.


- Van links naar rechts, je hond gaat alle kanten op, voor je voeten langs. Terwijl je goochelt om de riem achter je benen langs te halen heeft hij alweer een rondje om je heen gemaakt.


- Het lijkt wel hollen of stilstaan voor jouw hond. Waarbij je het gevoel hebt dat je arm bij het hollen steeds een stukje langer lijkt te worden.


Voor de begeleiders van deze ‘hardlopers’, de ‘achterblijvers’, de ‘chaotische wandelaars’ en de ‘armverlengers’ heb ik wat tips om meer rust te krijgen voor je hond en voor jou tijdens de wandeling.


Vooropgesteld dat iedere hond en ieder persoon anders is, dat het in de coaching en begeleiding vaak neerkomt op details en dat dit grove richtlijnen zijn, vind je hierbij een aantal tips om ontspannen met de hond te kunnen wandelen aan de lijn:


1. Neem een lange lijn van 3-5 meter en een goed passend y-tuig, dit maakt soms al een enorm verschil. Ga niet aan het eind van de lijn staan, blijf in de buurt of naast hem, zeker als je een hond hebt die het snuffelen opgeeft om jou te volgen of in de gaten te houden en zorg dat de lijn niet tussen zijn poten komt.


2. Vertraag naar het tempo van je hond. Laat hem snuffelen. Lijkt de hond daar juist geen tijd voor te hebben? Dan kun je hem helpen door buiten tijdens de wandeling eerst wat zoekspelletjes te doen. Dit kan bijvoorbeeld door wat voertjes in het gras te verspreiden. Sommige honden zullen opnieuw moeten leren (de tijd nemen om te) snuffelen. Wil je hond juist sneller dan jij? Dat kan diverse oorzaken hebben (zie hieronder). Proberen om je hond langzamer te laten lopen zonder de oorzaak van het trekken te weten geeft vaak meer frustratie bij beiden. Kijk eerst wat zich achter het gedrag afspeelt.


3. Ben jij een zogeheten ‘kom maar’ eigenaar? Die na 3 uitvoerig besnuffelde polletjes wat minder geduld krijgt voor het snuffelen? Ongemerkt kan je wandeling dan wat gejaagd worden. Neem de tijd. En geef de tijd. Ervaar (punt 2 en 4) wat dat met jou doet.


4. Onderzoek hoe het met jou is. Voel jij je gejaagd, gaan er tig gedachten door je hoofd? Ben je wel ‘hier’, bij je hond? Je zou bewust kunnen kijken naar je hond, naar je omgeving. Gebruik je zintuigen. Ontspan. Daar heb je zelf ook baat bij 😉


5. Geef niet op. Wanneer je samen altijd hebt gewandeld op een bepaalde manier is dat niet ineens anders. Dat heeft tijd nodig.


Natuurlijk zijn er meer factoren waardoor een hond niet mee wil lopen of juist ‘in de lijn kan hangen’. Vindt hij iets spannend? Trekt hij ernaar toe of er juist van weg? Heeft je hond misschien pijn, kan hij of zij zijn of haar energie wel kwijt? Of is de hond te moe en wellicht overprikkeld?


bottom of page